Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowe
Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy ok. 24 - 25 cm lub formę 20 x 30 cm posmarować tłuszczem.
Utrzeć masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę,nie przerywając ucierania, dodawać jajka, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem.
Wyrównać górę na której rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), wciskając je lekko w ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut.
Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy ok. 24 - 25 cm lub formę 20 x 30 cm posmarować tłuszczem.
Utrzeć masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę,nie przerywając ucierania, dodawać jajka, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem.
Wyrównać górę na której rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), wciskając je lekko w ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut.
Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
gusia1000