Sposób przygotowania:
Ucierane cynamonowe ciasto śliwkowe
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i dzielimy na połowy. Piekarnik rozgrzewamy do 18 stopni. Śmietanę miksujemy z cukrem i cynamonem około 3-4 minut, aż masa nabierze objętości. Do lekko ubitej śmietany dodajemy jajka i przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę – miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta układamy śliwki. Ciasto pieczemy 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjmujmy z piekarnika, wyjmujemy z formy i zostawiamy do przestygnięcia.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta układamy śliwki. Ciasto pieczemy 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjmujmy z piekarnika, wyjmujemy z formy i zostawiamy do przestygnięcia.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
zosiani
Igraszki Losu
zosiani napisał(a):