iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto śliwkowo-krówkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Łatwe ciasto z sezonowymi owocami.

Ciasto śliwkowo-krówkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto śliwkowo-krówkowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 1 łyżka masła
  • 10 dkg herbatników
  • Dodatkowo:
  • około 1/2 kg śliwek węgierek
  • 3/4 puszki masy krówkowej

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowo-krówkowe
Całe jajka ubić z cukrem do jajecznej piany ostrożnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wlać olej. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wylać ciasto na wierzchu poukładać połówki śliwek z których usunęliśmy wcześniej pestki, a ich miejsce napełniliśmy masą krówkową. Pomiędzy śliwkami ułożyć pozostałą masę i posypać całość kruszonką. Piec około 40 min w temp. 150st. Kruszonka: Herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z masłem. Po upieczeniu ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem z dodatkiem kakao.
Ciasto śliwkowo-krówkowe
na ciasto ułozyć śliwki napełnione masą