VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciasto słodki Lion

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Słodkie, oj bardzo słodkie i banalnie proste ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem.

Ciasto słodki Lion

Składniki:

Ciasto słodki Lion

 

  • 7 paczek herbatników maślanych
  • 460 g masy kajmakowej
  • I masa śmietanowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka masy kajmakowej
  • 1 śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 białe batony Lion (po 50 g)
  • 2 czekoladowe batony Lion (po 50 g)
  • II masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Wierzch:
  • Sypkie kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciasto słodki Lion
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników, na niej układamy kolejną warstwę herbatników. Ser mascarpone oraz śmietanę 36% przekładamy do misy miksera. Ubijamy na sztywną pianę wraz z śmietan fixem. Dokładamy cukier puder i łyżkę kajmaku. Mieszamy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w kosteczkę, dokładamy do masy i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan – fixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao. Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin.