Sposób przygotowania:
Ciasto z makiem pod bezową kołderkąETAP 1:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Mak wypłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny, ostudzić, osączyć i 2 razy przemielić w maszynce do mięsa. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do maku dodać rozpuszczone masło, żółtka, cukier, miód, dżem i bakalie. Połączyć z pianą, wymieszać.
Połowę ciasta rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem kwadratowej tortownicy, nakłuć widelcem, wyłożyć masę makową. Mak przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta, nakłuć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 30 minut.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru pudru, ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Podpieczone ciasto posmarować powidełkami, wyłożyć pianę, ponownie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.
Megi-