Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W moim domu zawsze na święta Bożego Narodzenia przygotowuję ciasto z makiem. Tym razem przygotowałam pyszny makowiec w kruchym cieście z dodatkiem puree z marchewki.

Ciasto z makiem

Składniki:

Ciasto z makiem

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki purre z ugotowanej marchewki

 

  • Masa makowa:
  • 0,5 kg maku
  • 10 dag masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

 

  • Dodatkowo:
  • 2 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem

ETAP 1:

Ciasto z makiem
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć i zagnieść ciasto

Mąkę pszenną wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, puree z marchewki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 2:

Ciasto z makiem
Do zmielonego maku dodać resztę składników

Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, osączyć i przemielić 2 razy w maszynce do mięsa. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku.

Następnie dodać zmielony mak, konfiturę, aromat, skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Ciasto z makiem
Do masy makowej dodać sztywno ubitą pianę z białek

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową, delikatnie mieszając.
( pianę z białek połączyć z masą makową tuż przed wyłożeniem na podpieczone ciasto)

ETAP 4:

Ciasto z makiem
Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na masie makowej

Połowę ciasta rozwałkować, włożyć na blaszkę o wymiarach 24x35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wstawić na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, podpieczone ciasto ostudzić.

Na zimny podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta.

ETAP 5:

Ciasto z makiem

Ciasto nakłuć widelcem, posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piec około 30-35 minut.

Upieczone ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.