Sposób przygotowania:
Ciasto z makiemETAP 1:
Mąkę pszenną wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, puree z marchewki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 2:
Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, osączyć i przemielić 2 razy w maszynce do mięsa. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku.
Następnie dodać zmielony mak, konfiturę, aromat, skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową, delikatnie mieszając.
( pianę z białek połączyć z masą makową tuż przed wyłożeniem na podpieczone ciasto)
ETAP 4:
Połowę ciasta rozwałkować, włożyć na blaszkę o wymiarach 24x35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wstawić na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, podpieczone ciasto ostudzić.
Na zimny podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta.
ETAP 5:
Ciasto nakłuć widelcem, posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piec około 30-35 minut.
Upieczone ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
SylaUla