magmonika

magmonika

Kucharz
[Przepisów: 43]

Ciasto szachownica

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto szachownica, w połowie kakaowa, w połowie normalna.

Ciasto szachownica

Składniki:

Ciasto szachownica

 

  • 5 sztuk jaja,
  • 250 g cukier,
  • 250 g masło,
  • 300 g mąka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 5 łyżek kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto szachownica
Oddziel żółtko od białka. Żółtka dokładnie utrzyj z cukrem i masłem, wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao. Z białek ubij pianę, podziel ją na pół i dodaj do obu mas, wymieszaj. Przygotuj prostokątną blachę, wyłóż ją papierem i natłuść. Nakładaj na przemian obie masy- łyżka jasnej, łyżka kakaowej. Tak, aby tworzyły szachownicę. Piecz około godziny w temp. 180 st C.