SUPERPRZEPIS

Ciasto leśny mech

  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Ciasto leśny mech Więcej zdjęć (8)

Pyszne ciasto ze szpinaku, z bitą śmietaną i owocami. Zasmakuje wszystkim, szpinak nie jest wcale wyczuwalny.

Składniki:

Ciasto leśny mech

 

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 1 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szkl oleju
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany 30 % + 2 śmietanfixy
  • 1 łyżka cukru pudru (do kremu)
  • granat
  • Brzoskwinie z syropu
  • Do ponczu:
  • syrop z brzoskwiń + sok z limonki

Sposób przygotowania:

Ciasto leśny mech
Odmrożony szpinak odciskam z wody i zostawiam na sitku. Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej, cały czas miksując wsypuję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Do odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy i rozdrabniam go za pomocą blendera. Następnie przekładam go do reszty masy i miksuję całość aż się razem zmiesza.

Ciasto przekładam do blaszki (24 x 20) wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam godzinę w 180 st C.

Po upieczeniu odstawiam do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta odcinam wierzch i kruszę go w misce na piasek.

Resztę ciasta nasączam sokiem.

Kremówkę ubijam ze smietanfixami i cukrem pudrem, smaruję ciasto częścią śmietany, na masę układam pokrojone w kostkę brzoskwinie, nakładam resztę bitej śmietany, wierzch obsypuję skruszonym ciastem i ziarenkami granatu.

Ciasto chłodzę w lodówce.



*ciasto piekłąm w małej blaszce, następnym razem użyję większej. 
Ciasto leśny mech
Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej,
Ciasto leśny mech
cały czas miksując wsypuję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia
Ciasto leśny mech
przekładam go do reszty masy i miksuję
Ciasto leśny mech
szpinakowe ciasto przekładam do blaszki 20x24
Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech