Sposób przygotowania:
Ciasto leśny mech
Odmrożony szpinak odciskam z wody i zostawiam na sitku. Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej, cały czas miksując wsypuję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Do odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy i rozdrabniam go za pomocą blendera. Następnie przekładam go do reszty masy i miksuję całość aż się razem zmiesza.
Ciasto przekładam do blaszki (24 x 20) wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam godzinę w 180 st C.
Po upieczeniu odstawiam do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta odcinam wierzch i kruszę go w misce na piasek.
Resztę ciasta nasączam sokiem.
Kremówkę ubijam ze smietanfixami i cukrem pudrem, smaruję ciasto częścią śmietany, na masę układam pokrojone w kostkę brzoskwinie, nakładam resztę bitej śmietany, wierzch obsypuję skruszonym ciastem i ziarenkami granatu.
Ciasto chłodzę w lodówce.
*ciasto piekłąm w małej blaszce, następnym razem użyję większej.
Do odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy i rozdrabniam go za pomocą blendera. Następnie przekładam go do reszty masy i miksuję całość aż się razem zmiesza.
Ciasto przekładam do blaszki (24 x 20) wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam godzinę w 180 st C.
Po upieczeniu odstawiam do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta odcinam wierzch i kruszę go w misce na piasek.
Resztę ciasta nasączam sokiem.
Kremówkę ubijam ze smietanfixami i cukrem pudrem, smaruję ciasto częścią śmietany, na masę układam pokrojone w kostkę brzoskwinie, nakładam resztę bitej śmietany, wierzch obsypuję skruszonym ciastem i ziarenkami granatu.
Ciasto chłodzę w lodówce.
*ciasto piekłąm w małej blaszce, następnym razem użyję większej.