Sposób przygotowania:
Trójkolorowe ciasto ze śliwkami
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier puder i ucieramy. W trakcie miksowania stopniowo dodajemy żółtka. Do puszystej masy wlewamy olej. Następnie dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, a do trzeciej budyń. Poszczególne ciasta miksujemy. Na dno tortownicy wykładamy kolejno ciasto jasne, różowe i kakaowe. Śliwki przekrawamy i usuwamy pestki. Przygotowane połówki układamy na wierzchu ciasta skórką do dołu. Pieczmy całość około 50 minut w 180°C.