Sposób przygotowania:
Łaciate ciasto ze śliwką i jabłkiem
Śliwki myjemy, kroimy na połowy i wyjmujemy pestki. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy, dodajemy cukier i ucieramy. Dodajemy olej, jogurt, mąki i oranżadę. Krótko łączymy mikserem składniki.
Ok 3/4 ciasta przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy (można dodać łyżkę wody).
Ciasto z kakao wykładamy na ciasto jasne i łyżką robimy wgłębienia do spodu by wpadło ciasto ciemne.
Na wierzch ciasta wykładamy przygotowane owoce. Śliwki rozcięciem do góry.
Pieczemy do suchego patyczka ok 45 min w 180 stopniach.
Ok 3/4 ciasta przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy (można dodać łyżkę wody).
Ciasto z kakao wykładamy na ciasto jasne i łyżką robimy wgłębienia do spodu by wpadło ciasto ciemne.
Na wierzch ciasta wykładamy przygotowane owoce. Śliwki rozcięciem do góry.
Pieczemy do suchego patyczka ok 45 min w 180 stopniach.