Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem
Masło rozpuszczamy w rondlu albo garnku, dodajemy wodę i stawiamy do gotowania.
Gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i mieszamy energicznie aż powstanie gęsta, gładka masa. studzimy. Miksując dodajemy jajka. Można też dodać proszek do pieczenia.
Masę dzielimy na połowy i pieczemy w dwóch dużych blaszkach takiej samej wielkości.
Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Część mleka gotujemy a w pozostałym rozprowadzamy budynie z cukrem i ugotujemy na mleku. Studzimy.
Wystudzony budyń miksujemy albo ucieramy z masłem.
Przygotowanym kremem przekładamy upieczone placki i lekko dociskamy. Ciasto schładzamy.
Gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i mieszamy energicznie aż powstanie gęsta, gładka masa. studzimy. Miksując dodajemy jajka. Można też dodać proszek do pieczenia.
Masę dzielimy na połowy i pieczemy w dwóch dużych blaszkach takiej samej wielkości.
Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Część mleka gotujemy a w pozostałym rozprowadzamy budynie z cukrem i ugotujemy na mleku. Studzimy.
Wystudzony budyń miksujemy albo ucieramy z masłem.
Przygotowanym kremem przekładamy upieczone placki i lekko dociskamy. Ciasto schładzamy.