katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1370]

Karpatka z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Karpatka to znane i lubiane ciasto z kremem. Lubią to ciasto i dorośli i dzieciaki a moja rodzinka je uwielbia.

Karpatka z kremem

Składniki:

Karpatka z kremem

 

  • Ciasto
  • jajka 5 szt
  • masło 1/2 kostki
  • mąka 1 szkl
  • woda 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Krem
  • budyń waniliowy 2 op
  • cukier 1/2 szkl
  • mleko 2,5 - 3 szkl
  • masło 1 kostka

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem
Masło rozpuszczamy w rondlu albo garnku, dodajemy wodę i stawiamy do gotowania.

Gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i mieszamy energicznie aż powstanie gęsta, gładka masa. studzimy. Miksując dodajemy jajka. Można też dodać proszek do pieczenia.

Masę dzielimy na połowy i pieczemy w dwóch dużych blaszkach takiej samej wielkości.

Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Część mleka gotujemy a w pozostałym rozprowadzamy budynie z cukrem i ugotujemy na mleku. Studzimy.

Wystudzony budyń miksujemy albo ucieramy z masłem.

Przygotowanym kremem przekładamy upieczone placki i lekko dociskamy. Ciasto schładzamy.