katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Dżem z borówek i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie borówki są smaczne jako dodatek do mięsa ale doskonałe są też do deserów i ciast. I do tego frajda że moje:)))

Dżem z borówek i jabłek

Składniki:

Dżem z borówek i jabłek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z borówek i jabłek
Borówki przebieramy i wydmuchujemy nieczystości I wrzucamy do wrzątku na ok 5 min i wyłączamy gaz. Przelewamy borówki przez durszlak i przekładamy do garnka gdzie będą się smażyć. Podlewamy trochę wodą i gotujemy.

Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotujących się borówek. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 40 min.

Na koniec dodajemy cukier do smaku( 3-4szkl). Gotujemy jeszcze chwilę cały czas mieszając.

Nakładamy do słoiczków i zakręcamy ja dla pewności pasteryzuję ok 10 min ale można bez pasteryzacji.