Sposób przygotowania:
Dżem z borówek i jabłek
Borówki przebieramy i wydmuchujemy nieczystości I wrzucamy do wrzątku na ok 5 min i wyłączamy gaz. Przelewamy borówki przez durszlak i przekładamy do garnka gdzie będą się smażyć. Podlewamy trochę wodą i gotujemy.
Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotujących się borówek. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 40 min.
Na koniec dodajemy cukier do smaku( 3-4szkl). Gotujemy jeszcze chwilę cały czas mieszając.
Nakładamy do słoiczków i zakręcamy ja dla pewności pasteryzuję ok 10 min ale można bez pasteryzacji.
Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotujących się borówek. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 40 min.
Na koniec dodajemy cukier do smaku( 3-4szkl). Gotujemy jeszcze chwilę cały czas mieszając.
Nakładamy do słoiczków i zakręcamy ja dla pewności pasteryzuję ok 10 min ale można bez pasteryzacji.