Sposób przygotowania:
Ciasto trufelek
Ciasto:
Całe jajka ubić z cukrem przez ok. 4 minuty aż do uzyskania jasnej, gęstej jajecznej masy. Dolać mleko i olej, wsypać mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia oraz sodę, ubić na jednolitą masę. Wylać do formy o wymiarach 32 x 21 cm, wyrównać łyżką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30-35 minut. Wystudzić.
Masa truflowa:
Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, bardzo mocno podgrzać. Czekoladę i cukierki truflowe pokroić, wrzucić do gorącej kremówki, odstawić na ok. 1-2 minuty. Dobrze wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia (najlepiej schować na całą noc do lodówki).
Do schłodzonej śmietanki czekoladowej dołożyć mascarpone, ewentualnie cukier, ubić mikserem na sztywną masę.
Wykonanie:
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Połową wody nasączyć spód ciasta, nałożyć 3/4 kremu truflowego, wyrównać. Przykryć wierzchem ciasta, nasączyć pozostałą wodą. Na wierzchu wyłożyć pozostały krem, wyrównać, ewentualnie posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
Całe jajka ubić z cukrem przez ok. 4 minuty aż do uzyskania jasnej, gęstej jajecznej masy. Dolać mleko i olej, wsypać mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia oraz sodę, ubić na jednolitą masę. Wylać do formy o wymiarach 32 x 21 cm, wyrównać łyżką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30-35 minut. Wystudzić.
Masa truflowa:
Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, bardzo mocno podgrzać. Czekoladę i cukierki truflowe pokroić, wrzucić do gorącej kremówki, odstawić na ok. 1-2 minuty. Dobrze wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia (najlepiej schować na całą noc do lodówki).
Do schłodzonej śmietanki czekoladowej dołożyć mascarpone, ewentualnie cukier, ubić mikserem na sztywną masę.
Wykonanie:
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Połową wody nasączyć spód ciasta, nałożyć 3/4 kremu truflowego, wyrównać. Przykryć wierzchem ciasta, nasączyć pozostałą wodą. Na wierzchu wyłożyć pozostały krem, wyrównać, ewentualnie posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
CORAL