dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 261]

Ciasto trufelek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, delikatne ciasto mocno czekoladowe. Kakaowe ciasto przełożone jest truflowym kremem na bazie śmietanki.

Ciasto trufelek

Składniki:

Ciasto trufelek

ciasto

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

masa trufowa

  • 500 g śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady lub mlecznej
  • 10 szt. cukierków truflowych
  • ew. 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 250 g mascarpone

nasączenie

  • 150 g wody

Sposób przygotowania:

Ciasto trufelek
Ciasto:

Całe jajka ubić z cukrem przez ok. 4 minuty aż do uzyskania jasnej, gęstej jajecznej masy. Dolać mleko i olej, wsypać mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia oraz sodę, ubić na jednolitą masę. Wylać do formy o wymiarach 32 x 21 cm, wyrównać łyżką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30-35 minut. Wystudzić.

Masa truflowa:

Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, bardzo mocno podgrzać. Czekoladę i cukierki truflowe pokroić, wrzucić do gorącej kremówki, odstawić na ok. 1-2 minuty. Dobrze wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia (najlepiej schować na całą noc do lodówki).

Do schłodzonej śmietanki czekoladowej dołożyć mascarpone, ewentualnie cukier, ubić mikserem na sztywną masę.

Wykonanie:

Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Połową wody nasączyć spód ciasta, nałożyć 3/4 kremu truflowego, wyrównać. Przykryć wierzchem ciasta, nasączyć pozostałą wodą. Na wierzchu wyłożyć pozostały krem, wyrównać, ewentualnie posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą.

Schłodzić w lodówce.