gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto z kremem chałwowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ciasto z kremem chałwowym polecam do popołudniowej kawki. Ma fajny smak - mojej rodzinie bardzo smakowało.

Ciasto z kremem chałwowym

Składniki:

Ciasto z kremem chałwowym

 

  • 250 gram margaryny
  • 200 gram cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 gram mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mleka

krem

  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 gram margaryny
  • 250 gram chałwy

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem chałwowym

ETAP 1:

Ciasto z kremem chałwowym
Margarynę, żółtka, cukier i cukier waniliowy i ucieramy.

W misce ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym.

ETAP 2:

Ciasto z kremem chałwowym
Do utartej masy wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy.

ETAP 3:

Ciasto z kremem chałwowym
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta.

W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, po czym dodajemy je do ciasta i mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy mleko i jeszcze raz mieszamy.

ETAP 4:

Ciasto z kremem chałwowym
Ciasto wykładamy i rozsmarowujemy na blasze.

Ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

ETAP 5:

Ciasto z kremem chałwowym
Gotujemy gęsty budyń, który następnie studzimy.

Z mleka, cukru i budyni waniliowych gotujemy gęsty budyń, studzimy.

ETAP 6:

Ciasto z kremem chałwowym
Ucierając margarynę dodajemy porcjami zimny budyń.

Margarynę ucieramy porcjami dodając zimny budyń.

ETAP 7:

Ciasto z kremem chałwowym
Pokruszoną chałwę dodajemy do kremu i mieszamy.

Chałwę kruszymy i dodajemy do kremu. Miksujemy przez chwilę.

ETAP 8:

Ciasto z kremem chałwowym
Połowę kremu rozsmarowujemy na jednym cieście.

Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty. Na jednym cieście rozsmarowujemy połowę kremu i przykrywamy drugim ciastem.

ETAP 9:

Ciasto z kremem chałwowym
Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostały krem.

Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ciasto posypujemy czekoladą potartą na tarce o drobnych oczkach.

Tagi:

ciasto