Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem chałwowymETAP 1:

W misce ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym.
ETAP 2:

Wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy.
ETAP 3:

W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, po czym dodajemy je do ciasta i mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy mleko i jeszcze raz mieszamy.
ETAP 4:

Ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
ETAP 5:

Z mleka, cukru i budyni waniliowych gotujemy gęsty budyń, studzimy.
ETAP 6:

Margarynę ucieramy porcjami dodając zimny budyń.
ETAP 7:

Chałwę kruszymy i dodajemy do kremu. Miksujemy przez chwilę.
ETAP 8:

Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty. Na jednym cieście rozsmarowujemy połowę kremu i przykrywamy drugim ciastem.
ETAP 9:

Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ciasto posypujemy czekoladą potartą na tarce o drobnych oczkach.