katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Piernikowe ciasto z kremem serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto z kakao cynamonem i pachnące piernikiem .Przełożone masą serową .smaczne w atmosferze świątecznej i nie tylko.

Piernikowe ciasto z kremem serowym

Składniki:

Piernikowe ciasto z kremem serowym

 

  • ciasto

 

  • mąka 4 szkl
  • cukier 1,5 szkl
  • mleko 1 szkl
  • masło 1/2 kostki 250g
  • jajka 3 szt
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżki
  • rodzynki ok 3/4 szkl
  • dżem 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka

 

  • krem

 

  • masło 1 szt (250g)
  • cukier waniliowy 1 op
  • cukier 1/2 szkl
  • ser na serniki ok 1/2 wiadereczka

 

  • dekoracja

 

  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe ciasto z kremem serowym
Masło roztapiamy i i studzimy. Rodzynki trzeba opłukać. Jajka, cukier, dżem i masło miksujemy. Sypkie składniki łączymy i dodajemy do masy razem z mlekiem i rodzynkami. Mieszamy. Przekładamy masę do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 50min w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na połowy. Miękkie masło miksujemy z cukrami dodajemy tyle sera by masa nie była lejąca. Dolną połowę ciasta smarujemy kremem i przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy Polewamy polewą czekoladową i zasypujemy wiórkami.