Sposób przygotowania:
Mięciutki sernik na tartym cieście
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy, wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Wykładamy masę serową i ścieramy pozostałe ciasto.
4. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
5. Podajemy i smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy, wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Wykładamy masę serową i ścieramy pozostałe ciasto.
4. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
5. Podajemy i smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy.
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję :)