ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, łatwe, tanie, mało pracochłonne ciasto ucierane z kakao i rabarbarem z chrupiącą kruszonką.

Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • kakao 4 łyżki,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 4 sztuki "L",
  • palma 250 gram stopiona, ciepła,
  • rabarbar 70 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką
Do pojemnika wsypać mąkę przesianą z kakao, proszek do pieczenia, cukier, wbić jajka, wlać stopioną ciepłą palmę i mikserem wszystko połączyć na dość gęstą i gładką masę.

Trzy keksówki silikonowe 20 cm (lub duża tortownica 28 cm), do każdej wyłożyć część ciasta.

Rabarbar opłukany, obrany, pokroić ostrym nożykiem na 1 cm kawałki od razu na ciasta.

Z podanych składników utrzeć kruszonkę, posypać nią rabarbar i piec we nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w foremkach ciasto wystudzić.
Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką
Stopiony tłuszcz powinien być ciepły, nie gorący.
Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto ma mieć dość lejącą konsystencję.
Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar od razu kroić ostrym nożykiem na ciasto.
Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto jest doskonałą bazą do wielu owoców.
Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto ucierane kakaowe z rabarbarem i kruszonką