Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne racuszki na sodzie, bardzo puszyste i pyszne. Zamiast cukru użyłam miodu, który jest wyczuwalny w smaku. Pachnące jabłkiem. Idealne na podwieczorek. Proste w wykonaniu i dość szybkie, ponieważ ciasto nie musi wyrastać.

Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem

Składniki:

Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Puszyste racuszki na sodzie z jabłkiem
1. Żółtka ucieramy z miodem i cukrem waniliowym na puszystość. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek wlewamy mleko i miksujemy, następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Jabłko obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki lub nawet na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy.

2. Na patelnie rozgrzewamy olej, kładziemy po sporej łyżce ciasta i smażymy racuszki po kilka chwil z każdej strony, do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do domierzania składników o pojemności 250 ml.

Racuszki można oprószyć cukrem pudrem.

Z tej receptury wychodzi około 12 sztuk racuszków.