Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Drożdże rozdrabniamy do miseczki. Dodajemy cukier ze skórką cytrynową mieszamy. Dodajemy letnie mleko oraz mąkę i dokładnie łączymy. Odstawiamy do ruszenia.
Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Robimy zagłębienie, do którego dajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtka oraz ekstrakt cytrynowy. Całość delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy mleko wymieszane z masłem. Zarabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto oprószamy niewielką ilością mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kawałki rabarbaru. Lekko je dociskamy. Rabarbar posypujemy kruszonką ( składniki na kruszonkę łączymy ze sobą).
Ciasto pieczemy w 170 st przez około 50 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).
Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Robimy zagłębienie, do którego dajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtka oraz ekstrakt cytrynowy. Całość delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy mleko wymieszane z masłem. Zarabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto oprószamy niewielką ilością mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kawałki rabarbaru. Lekko je dociskamy. Rabarbar posypujemy kruszonką ( składniki na kruszonkę łączymy ze sobą).
Ciasto pieczemy w 170 st przez około 50 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).
BozenaMatuszczyk
misia5
Ja już nie mogłam się doczekać rabarbaru z działki :) Zastanawiałam się czy tym razem mąż też wyrwie go z korzeniami :) Nie zawiódł mnie :) Drugi rok z rzędu ratuję rabarbar wyrwany z ziemi :) My również uwielbiamy to ciasto z takim dodatkiem :) Nie ma to jak aromatyczny kwaskowy rabarbar i puszyste ciasto drożdżowe :)