Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki zaczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Na środku robimy zagłębienie, w który wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy jajko i żółtko i małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka. Całość delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy pozostałe mleko.
Do połączonych składników dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie ciasto. Ciasto będzie luźne i takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kawałki rabarbaru. Rabarbar posypujemy kruszonką ( składniki na kruszonkę łączymy ze sobą).
Ciasto pieczemy w 180 st przez około 50-60 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).
Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Na środku robimy zagłębienie, w który wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy jajko i żółtko i małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka. Całość delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy pozostałe mleko.
Do połączonych składników dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie ciasto. Ciasto będzie luźne i takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kawałki rabarbaru. Rabarbar posypujemy kruszonką ( składniki na kruszonkę łączymy ze sobą).
Ciasto pieczemy w 180 st przez około 50-60 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).
cherry
BozenaMatuszczyk