WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto ucierane na oleju z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ucierane z 8 jaj, na oleju, z mrożonymi jagodami. Proste do zrobienia, wilgotne i bardzo smaczne.

Ciasto ucierane na oleju z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane na oleju z jagodami

 

  • 8 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka oleju
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + do obtoczenia jagód
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ok. 1,5-2 szklanki mrożonych jagód

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane na oleju z jagodami

ETAP 1:

Jajka wybić do miski i utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą jasną masę. Dolać olej i zmiksować do połączenia składników. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i wymieszać łyżką.

Ciasto wylać do blachy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody bez ich rozmrażania obtoczyć w mące i wyłożyć równomiernie na ciasto.

Ciasto piec ok godzinę w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na kawałki.

Ciasto ucierane na oleju z jagodami
Ciasto z jagodami po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto ucierane na oleju z jagodami
Jagód obtoczone w mące wyłożone na ciasto
Ciasto ucierane na oleju z jagodami
Masa jajeczna wymieszana z olejem i suchymi składnikami
Ciasto ucierane na oleju z jagodami
Cukier wsypany do miski z wybitymi jajkami