Sposób przygotowania:
Proste ciasto ucierane z jabłkami (na oleju)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jabłka obrać, pokroić w plastry, a następnie wymieszać z cynamonem oraz dwoma łyżeczkami mąki.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia się składników. Powoli wlewać olej rzepakowy oraz aromat, miksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie opadła.
Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać jabłka. Piec w 180 st.C około 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! (inspiracja/ źródło: jeden z blogów)
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia się składników. Powoli wlewać olej rzepakowy oraz aromat, miksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie opadła.
Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać jabłka. Piec w 180 st.C około 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! (inspiracja/ źródło: jeden z blogów)
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2