VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zapach i smak lata zamknięty w cieście. To ciasto przypomina mi okres dzieciństwa, kiedy to skoro świt biegłam na pole aby narwać świeżych truskawek. Piękne jest wspomnienie przebijających się przez drzewa czereśni promieni słonecznych.

Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami

Składniki:

Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami
Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę ( w pokojowej temperaturze) ucieramy na puch z cukrem. Kolejno dodajemy po jednym jajku. Przez sito przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną praz proszek do pieczenia. Stopniowo, partiami wsypujemy do jajek i margaryny. Miksujemy. Pod koniec dolewamy wolno olej.

Masę przelewamy do wysmarowanej i poprószonej mąką tortownicy o śr. 24 cm. Truskawki kroimy na połówki (możemy użyć mrożonych), czereśnie pestkujemy (możemy użyć wiśni). Owoce wciskamy w ciasto.

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.