Sposób przygotowania:
Drożdżówka "nocna" i jabłka-gruszki w kisielu
Składniki temperatura pokojowa.
Do miski dodawać składniki wg podanej kolejności= do miski pokruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę przesianą, sól i nie mieszać, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Umyte jabłka obrać, gruszki ze skórką pokroić w kostkę do garnka, zalać wodą, wsypać cukier, sok z cytryny i gotować z 5 minut. Lekko wystudzone przełożyć do miski i wsypać kisiel, wymieszać.
Rano do ciasta dodać aromat waniliowy i łyżką mieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za gęste.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia i keksówka silikonowa 20 cm, ciasto wyłożyć do form, wygładzić wierzch i dodać owoce.
Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią owoce.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić.
Do miski dodawać składniki wg podanej kolejności= do miski pokruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę przesianą, sól i nie mieszać, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Umyte jabłka obrać, gruszki ze skórką pokroić w kostkę do garnka, zalać wodą, wsypać cukier, sok z cytryny i gotować z 5 minut. Lekko wystudzone przełożyć do miski i wsypać kisiel, wymieszać.
Rano do ciasta dodać aromat waniliowy i łyżką mieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za gęste.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia i keksówka silikonowa 20 cm, ciasto wyłożyć do form, wygładzić wierzch i dodać owoce.
Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią owoce.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić.