Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jabłkami i pianką bezową
Do pojemnika wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, suche drożdże, wlać letnie mleko, stopioną palmę letnią, aromat arakowy, wbić jajka i spiralami miksera wyrabiać ciasto z 7 minut, nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obrane ze skórki przekroić na "4" części, usunąć gniazdka nasienne i pokroić na cienkie ósemki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i rozsypać jabłka. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut.
W tym czasie z białek ubić pianę na sztywno, na koniec wsypać cukier puder, kisiel, gorącą wodę i tylko połączyć składniki.
Po 40 minutach pieczenia ciasta otworzyć pomału piekarnik białka szybko wyłożyć na jabłka i rozsmarować. Piec dalej z 15 minut na 180C. Ciasto dobrze wystudzić.
Jabłka obrane ze skórki przekroić na "4" części, usunąć gniazdka nasienne i pokroić na cienkie ósemki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i rozsypać jabłka. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut.
W tym czasie z białek ubić pianę na sztywno, na koniec wsypać cukier puder, kisiel, gorącą wodę i tylko połączyć składniki.
Po 40 minutach pieczenia ciasta otworzyć pomału piekarnik białka szybko wyłożyć na jabłka i rozsmarować. Piec dalej z 15 minut na 180C. Ciasto dobrze wystudzić.