ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 841]

Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo wyjątkowe w smaku ciasto ucierane z nektarynkami, jest wilgotne, puszyste, smakuje wyśmienicie.

Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne

 

  • cukier 3/4 szklanki,
  • palma 15 dag miękka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • jajka 4 sztuki "L",
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki,
  • nektarynki 12 sztuk dojrzałe, miękkie

 

  • cukier puder 1 szklanka,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • woda gorąca 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz, jajka i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem nie za długo na dość gęste ciasto.

Ciasto przełożyć do dwóch silikonowych keksówek 20 cm lub jedna duża forma 30x25 cm, wierzch ciasta łyżką wygładzić.

Nektarynki dojrzałe i miękkie obrać ze skórki, usunąć pestki i przekroić na ćwiartki, poukładać na cieście.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w foremkach ciasto wystudzić.

Cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę utrzeć łyżeczką do białości na dość gęsty lukier, polać lukrem ciasto.
Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne
Ciasto powinno mieć konsystencje dość gęstą.
Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne
Ja takie ciasto wolę piec w mniejszych foremkach, środek jest dobrze upieczony z owocami.
Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne
Nektarynki powinny być miękkie, dojrzałe.
Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne
Obrane ze skórki i po0krojoine na ćwiartki.
Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne
Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne
Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne
Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne
Ciasto ucierane "nektarynka" pyszne