Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Deser z panną cottą i frużeliną borówkową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser z panną cottą i frużeliną borówkową to idealny sposób na mało słodki mini deserek z dodatkiem świeżych owoców

Deser z panną cottą i frużeliną borówkową

Składniki:

Deser z panną cottą i frużeliną borówkową

 

  • 250 ml śmietanki
  • 250 ml mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 łyżeczki pasty

 

  • 3 szklanki borówek
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki wody
  • 1 galaretka przezroczysta

Sposób przygotowania:

Deser z panną cottą i frużeliną borówkową
250 ml śmietanki i 250 ml mleka przelać do garnka, dodać cukier wanilinowy i pastę waniliową. Całość podgrzać. Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Wymieszać, odstawić do ostygnięcia i przelać do pucharków.

Borówki przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę, zagotować do rozpadu owoców, przetrzeć przez sitko. Wsypać galaretkę przezroczystą, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na pannę cottę, udekorować borówkami.