Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane ze śliwkami i serem
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.
Robimy ciasto: Margarynę ucieramy, aż zbieleje. Dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy stopniowo jajka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta na zmianę ze śmietaną i miksujemy.
Ser przeciskamy przez praskę, łączymy z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkiem.
Ciasto dzielimy na pół - połowę przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Wykładamy na nie śliwki i ser. Polewamy drugą połową ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
Robimy ciasto: Margarynę ucieramy, aż zbieleje. Dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy stopniowo jajka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta na zmianę ze śmietaną i miksujemy.
Ser przeciskamy przez praskę, łączymy z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkiem.
Ciasto dzielimy na pół - połowę przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Wykładamy na nie śliwki i ser. Polewamy drugą połową ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka).