Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 653]

Ciasto ucierane ze śliwkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasta ucierane z dodatkiem owoców cieszą się zawsze powodzeniem, zwłaszcza, jeśli znajdą się w nich nasze polskie owoce sezonowe, np. śliwki.

Ciasto ucierane ze śliwkami i serem

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami i serem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami i serem
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.

Robimy ciasto: Margarynę ucieramy, aż zbieleje. Dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy stopniowo jajka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta na zmianę ze śmietaną i miksujemy.

Ser przeciskamy przez praskę, łączymy z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkiem.

Ciasto dzielimy na pół - połowę przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Wykładamy na nie śliwki i ser. Polewamy drugą połową ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka).