Sposób przygotowania:
Torcik kakaowy z masą truskawkową
Białka oddzielić od żółtek. i dać do misy robota, białka ubijać na sztywną pianę, dodawać łyżką cukier.
Następnie w trakcie ubijania gdy piana jest mocno sztywna dodawać po jednym żółtku, na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, kakao i połączyć składniki, nie wyrabiać długo.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wlać do formy i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 40 minut.
Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan, zostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku, biszkopt zimny przekroić na 3 blaty.
Mascarpone, cukier puder, zimną kremówkę i truskawki pokrojone w plasterki mikserem zmiksować z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Blaty biszkoptowe nasączyć wodą z cytryną, każdy blat posmarować porcją mascarpone.
Tort wokół rantu i wierzch posmarować mascarpone, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki, posypać kakao i schować do lodówki, kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie.
Następnie w trakcie ubijania gdy piana jest mocno sztywna dodawać po jednym żółtku, na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, kakao i połączyć składniki, nie wyrabiać długo.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wlać do formy i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 40 minut.
Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan, zostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku, biszkopt zimny przekroić na 3 blaty.
Mascarpone, cukier puder, zimną kremówkę i truskawki pokrojone w plasterki mikserem zmiksować z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Blaty biszkoptowe nasączyć wodą z cytryną, każdy blat posmarować porcją mascarpone.
Tort wokół rantu i wierzch posmarować mascarpone, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki, posypać kakao i schować do lodówki, kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie.