ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 861]

Torcik kakaowy z masą truskawkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny, łatwy do wykonania torcik z kakaowym biszkoptem i masą z mascarpone truskawkową, jest nie za słodki.

Torcik kakaowy z masą truskawkową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik kakaowy z masą truskawkową

 

  • jajka 4 sztuki "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mąka tortowa 250 gram,
  • kakao 5 łyżek

 

  • mascarpone 250 gram,
  • śmietana 30% 1 sztuka 330 gram,
  • cukier puder 4 łyżki,
  • truskawki pokrojone 30 dag,
  • woda z cytryną 1/2 szklanki,
  • kakao do p[osypania 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Torcik kakaowy z masą truskawkową
Białka oddzielić od żółtek. i dać do misy robota, białka ubijać na sztywną pianę, dodawać łyżką cukier.

Następnie w trakcie ubijania gdy piana jest mocno sztywna dodawać po jednym żółtku, na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, kakao i połączyć składniki, nie wyrabiać długo.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wlać do formy i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 40 minut.

Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan, zostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku, biszkopt zimny przekroić na 3 blaty.

Mascarpone, cukier puder, zimną kremówkę i truskawki pokrojone w plasterki mikserem zmiksować z 4 minuty na najwyższych obrotach.

Blaty biszkoptowe nasączyć wodą z cytryną, każdy blat posmarować porcją mascarpone.

Tort wokół rantu i wierzch posmarować mascarpone, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki, posypać kakao i schować do lodówki, kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie.
Torcik kakaowy z masą truskawkową
Truskawki zmiksowane mają grudkowatą wyczuwalną konsystencję.
Torcik kakaowy z masą truskawkową
Woda z cytryną jest doskonała do nasączenia blatów.
Torcik kakaowy z masą truskawkową
Truskawki pokrojone w plasterki do ozdoby.