ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 581]

Ciasto ucierane z kakao i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe do wykonania, wszystkie składniki od razu ucieramy, polane lukrem cytrynowy smakuje doskonale.

Ciasto ucierane z kakao i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane z kakao i czekoladą

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mleko 1,5 szklanki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • kakao 3 łyżki,
  • czekolada gorzka 200 gram,
  • puder cukier 1 szklanka,
  • sok z cytryny 1 łyżka,
  • woda gorąca 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z kakao i czekoladą
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cukier wanilinowy, wlać mleko, olej rzepakowy, wbić jajka, dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę i połączyć mi kserem składniki na najwyższych obrotach z 3 minuty.

Keksówka silikonowa 22 cm, do keksówki przelać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka.

Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i sokiem z cytryny, lukrem polać ciasto.
Ciasto ucierane z kakao i czekoladą
Wszystkie składniki od razu miksujemy razem.
Ciasto ucierane z kakao i czekoladą
Ciasto powinno mieć nie za rzadką konsystencję.
Ciasto ucierane z kakao i czekoladą
Lukier powinien być nie gęsty i nie za rzadki.
Ciasto ucierane z kakao i czekoladą
Ciasto najlepiej smakuje po dobrym wystudzeniu.