ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Babka ucierana z kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwa, szybka i nie droga babka z dodatkiem kakao, jest idealnym deserem nie tylko na świąteczne dni.

Babka ucierana z kakao Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka ucierana z kakao

 

  • jajka 6 sztuk "L",
  • margaryna 200 gram miękka,
  • cukier 1 szklanka,
  • aromat waniliowy 4 krople,
  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • kakao 3 łyżki,
  • mleko 6 łyżek

 

  • polewa: czekolada gorzka 100 gram,
  • mleko 7 łyżek,
  • posypka kolorowa - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Babka ucierana z kakao
Składniki temperatura pokojowa = do naczynia wbić jajka, dodać miękiki tłuszcz, wsypać cukier i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości z 3 minuty, masa będzie grudkowata.

Do masy wsypać proszek do pieczenia, mąkę tortową, dodać aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęstą, gładką masę.

Niska forma silikonowa z kominkiem 26 cm, do formy wyłożyć 3/4 ciasta jasnego, do reszty wsypać kakao, wlać 6 łyżek mleka i mikserem połączyć składniki.

Masę ciemną wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka.

Czekoladę stopić na bardzo małym ogniu z mlekiem i mieszać do stopienia czekolady, polać upieczone ciasto, posypać kolorową posypką.
Babka ucierana z kakao
Po dodaniu kako trzeba dolać mleka aby ciasto nie było twarde po upieczeniu.
Babka ucierana z kakao
Zamiast polerwy możemy polukrować lub tylko cukier puder.
Babka ucierana z kakao
Najlepiej smakuje na drugi dzień, piekę wieczorem.