Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do napęcznienia na kilkanaście minut.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, łączymy z odsączonymi rodzynkami i sokiem z cytryny.
Sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy po kolei po jednym jajku nie przerywając miksowania, a następnie wsypujemy stopniowo składniki sypkie a także rum i ocet (nie będzie wyczuwalny w smaku a zneutralizuje smak proszku do pieczenia). Gdy ciasto będzie jednorodne dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki odsączone z soku z cytryny. Delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia smaków.
Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Ganache czekoladowy:
Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.
Ganache wylać na schłodzone ciasto. Pozostawić do stężenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, łączymy z odsączonymi rodzynkami i sokiem z cytryny.
Sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy po kolei po jednym jajku nie przerywając miksowania, a następnie wsypujemy stopniowo składniki sypkie a także rum i ocet (nie będzie wyczuwalny w smaku a zneutralizuje smak proszku do pieczenia). Gdy ciasto będzie jednorodne dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki odsączone z soku z cytryny. Delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia smaków.
Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Ganache czekoladowy:
Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.
Ganache wylać na schłodzone ciasto. Pozostawić do stężenia.
SylaUla