kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto czekoladowe z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste w przygotowaniu ciasto typu „wymieszaj wszystko i upiecz” :) Mimo użycia niewyszukanych składników jest pełne złożonych smaków: czekolady, cynamonu, orzechów i rumu. Pyszne, wilgotne, miękkie... trudno zatrzymać się na jednym kawałku.

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto czekoladowe z jabłkami

podstawowe

  • 3-4 jabłka (opcjonalnie gruszki)
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki rodzynek

 

 

  • ganache czekoladowy:
  • 80g deserowej czekolady
  • 80ml śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z jabłkami
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do napęcznienia na kilkanaście minut.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, łączymy z odsączonymi rodzynkami i sokiem z cytryny.

Sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon przesiewamy.

Masło ucieramy z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy po kolei po jednym jajku nie przerywając miksowania, a następnie wsypujemy stopniowo składniki sypkie a także rum i ocet (nie będzie wyczuwalny w smaku a zneutralizuje smak proszku do pieczenia). Gdy ciasto będzie jednorodne dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki odsączone z soku z cytryny. Delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia smaków.

Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”. 

Ganache czekoladowy:

Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.

Ganache wylać na schłodzone ciasto. Pozostawić do stężenia.

Tagi:

ciasto deser