WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schab parzony w majonezie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab marynowany w soli, czosnku i przyprawie grillowej, parzony w wodzie z majonezem. Idealny na kanapki.

Schab parzony w majonezie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab parzony w majonezie

 

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • Ok. 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki majonezu
  • Ok. 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Schab parzony w majonezie

ETAP 1:

Schab oczyścić z błon i przerostow. Umyć i osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron solą kamienną. Następnie natrzeć przyprawą do grilla. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Posmarować mięso. Polać olejem. Mięso odstawić do lodówki na 24 godziny.

Obwiazać go sznurkiem. Do garnka wlać wodę. Rozmieszać ją z majonezem. Zagotować. Włożyć mięso. Parzyć 10 minut. Wystudzić w zalewie.

Gdy całkowicie wystygnie znów zagotować i gotować 5 minut. Wystudzić. Wyjąć mięso na kratkę. Następnie schłodzić w lodówce.

Kroić jak wędline.

Schab parzony w majonezie
Schab po dwukrotnym parzeniu wyjęty z zalewy
Schab parzony w majonezie
Schab włożony do zalewy z wody i majonezu.
Schab parzony w majonezie
Schab natarty przepuszczonym przez praskę czosnkiem
Schab parzony w majonezie
Schab natarty solą kamienną i przyprawą do grilla