kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1288]

Babka ucierana z kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na ciasto. Babka ucierana z kakao jest bardzo smaczna oraz szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam.

Babka ucierana z kakao Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka ucierana z kakao

 

  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 6 - 8 łyżek mleka
  • 40 dag mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 op polewy czekoladowej
  • keksówka 27 x 7 x 7
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka ucierana z kakao
Do miski wkładamy masło i oba cukry, ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po 1 jajku i nadal ucieramy.

Do utartej masy wlewamy mleko, miksujemy. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy 2/3 ciasta.

Do reszty białego ciasta dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy na ciasto w blaszce i delikatnie mieszamy widelcem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka.

Upieczoną babkę studzimy i dekorujemy polewą.
Babka ucierana z kakao
Ostudzone ciasto dekorujemy gotową polewą.