Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 415]

Bułeczki z ciasta francuskiego z podgrzybkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste w przygotowaniu i pyszne bułeczki z dodatkiem skarbów lasu. Świetnie smakują na zimno i na ciepło.

Bułeczki z ciasta francuskiego z podgrzybkami

Składniki:

Bułeczki z ciasta francuskiego z podgrzybkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego xxl (375 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag obgotowanych podgrzybków
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bułeczki z ciasta francuskiego z podgrzybkami

Przygotowanie składników

Bułeczki z ciasta francuskiego z podgrzybkami
Pokrojone podgrzybki i posiekana cebulka

Podgrzybki pokroić w drobną kostkę, obraną cebulę posiekać. Cebulę wrzucić na patelnię z roztopionym masłem, zeszklić. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem smażyć 5 minut często mieszając.

Faszerowanie

Bułeczki z ciasta francuskiego z podgrzybkami
Prostokąty wycięte z ciasta z dodatkiem farszu

Ciasto podzielić na 15 prostokątów. Łyżeczką, na środek każdego ułożyć farsz.

Pieczenie

Bułeczki z ciasta francuskiego z podgrzybkami
Bułeczki z ciasta francuskiego z podgrzybkami przed upieczeniem

Zawinąć przeciwległe rogi ciasta, zakleić jak sakiewki. Posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20 minut. Smacznego!