Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z kurkami i serem PecorinoPrzygotowanie farszu i ciasta
Przygotować ciasto:
Przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia wysypać na blat. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sypkich składników. Siekać siekaczką, aż masło będzie w drobnych kawałkach. Uformować kopiec, wbić jajko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotować farsz:
Na patelni roztopić masło i wrzucić pokrojoną w talarki cebulę, przesmażyć na rumiano. Dodać kurki, posypać pieprzem (obficie) i smażyć około pięć minut często mieszająć. Zalać śmietanką, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody, wlać do sosu, szybko mieszać aż zgęstnieje. Sos ostudzić.
Ser pokroić w kostkę i nie wrzucać do sosu,
Pieczenie babeczek
Formę do pieczenia muffinem wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką. Jedną część ciasta rozwałkować, wykroić krążki i wyłożyć formę. Krążki ciasta nakłuć widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wyłożyć farsz, pokrojony na kawałki pecorino. Przykryć wykrojonymi krążkami z drugiej części ciasta. Piec jeszcze 20 minut również w 220 stopniach. Podawać na gorąco lub na zimno. Smacznego!