SUPERPRZEPIS

Ciasto waniliowe bez miksera

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto waniliowe bez miksera

Nie każda Pani domu posiada mikser a czasem chcemy zjeść pyszny deser. To ciasto upieczemy mieszając składniki ręcznie, polecam jest wilgotne słodkie i bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasto waniliowe bez miksera

 

  • Składniki na keksówkę o wym 29/14 cm
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 duża torebka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 3 dag startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto waniliowe bez miksera

ETAP 1:

Ciasto waniliowe bez miksera
jajka roztrzepać z cukrem dodać resztę mokrych składników

W jednej dużej misce roztrzepać trzepaczką całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko oraz olej, wymieszać.

ETAP 2:

Ciasto waniliowe bez miksera
w drugiej misce mieszamy tylko skladniki suche

W drugiej misce połączyć mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia,

ETAP 3:

Ciasto waniliowe bez miksera
suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać

Całość wsypać do mokrych składników i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.

ETAP 4:

Ciasto waniliowe bez miksera
ciasto posypane czekoladą przed pieczeniem

Wlać do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 1 godzinę. Przed wyjęciem ciasto sprawdzić patyczkiem. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.
Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Słodkich wypieków!