Sposób przygotowania:
Kruche ciasto pleśniak
Z mąki, białego cukru, 4 żółtek, nieco miękkiej margaryny i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać gorzkie kakao i kilka kropli rumowego aromatu i ponownie zagnieść ciasto, by połączyło się z dodanymi składnikami. Do dwóch pozostałych części ciasta dodać kilka kropli aromatu waniliowego i ponownie zagnieść ciasto. Średniej wielkości blachę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć pierwszą warstwę jasnego ciasta z dodatkiem aromatu waniliowego (można wylepić spód blaszki ciastem lub rozwałkować ciasto wałkiem i przenieść je na spód blaszki). Na umieszczony w blaszce spód wyłożyć dżem śliwkowy (użyłam dżemu ze śliwek węgierek, wykorzystałam około 1,5 słoiczka średniej wielkości). Na wyłożony dżem przenieść rozwałkowaną na wielkość blachy drugą ciemną część ciasta z dodatkiem kakao. Z 4 białek ubić sztywną pianę dodając do niej podczas ubijania 1 czubatą łyżkę cukru pudru i szczyptę soli. Sztywną, ubitą słodką pianę wyłożyć na umieszczoną w blaszce kakaową warstwę ciasta. Na wierzch piany, a tym samym na wierzch ciasta umieścić ostatnią warstwę jasnego ciasta skubiąc ją palcami i kładąc na wierzch piany, odrywać trochę surowego ciasta i kłaść ją na ubitą pianę, aż przykryje się ciastem całą powierzchnię ciasta i zakryje się tym samym ubitą pianę. Tak przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a gdy przestygnie obsypać je z wierzchu cukrem pudrem.