Sposób przygotowania:
Ciasto chałwowe
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy w dłoniach. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta wałkujemy osobno i wykładamy na przygotowane blaszki. Nakłuwamy widelcem. Rozwałkowane ciasta pieczemy kolejno w 180°C do zrumienienia (po około 15-20 minut).Upieczone studzimy. Dwa upieczone ciasta pozostawiamy w całości. Trzecie ciasto rozkruszamy i przekładamy do miski. Rozkruszone ciasto delikatnie skrapiamy słodką śmietanką, by powstałą gęsta masa (będzie ona potrzebna do przygotowania masy waniliowej i kakaowej).
MASA KAKAOWA I WANILIOWA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody, by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Masło przekładamy do miski. Ucieramy je dodając do niego cukier puder. Do gładkiej masy dodajemy przygotowaną wcześniej masę powstałą z rozkruszonego ciasta. Całość miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej części dodajemy spirytus do smaku oraz cukier waniliowy. Do drugiej części dodajemy zaparzone kakao. W ten sposób po wymieszaniu otrzymujemy masę kakaową i waniliową.
MASA ORZECHOWA: Orzechy mielimy. Wodę umieszczamy w garczku. Dodajemy do niej cukier puder i podgrzewamy całość do uzyskania syropu. Do gotowego dodajemy orzechy. Całość chwilkę razem podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy przestudzone orzechy. WYKOŃCZENIE: Mając wszystkie trzy masy przystępujemy do złożenia ciasta. Przełożenie: Ciasto kruche - masa waniliowa -masa orzechowa - masa kakaowa - ciasto kruche - polewa czekoladowa.
MASA KAKAOWA I WANILIOWA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody, by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Masło przekładamy do miski. Ucieramy je dodając do niego cukier puder. Do gładkiej masy dodajemy przygotowaną wcześniej masę powstałą z rozkruszonego ciasta. Całość miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej części dodajemy spirytus do smaku oraz cukier waniliowy. Do drugiej części dodajemy zaparzone kakao. W ten sposób po wymieszaniu otrzymujemy masę kakaową i waniliową.
MASA ORZECHOWA: Orzechy mielimy. Wodę umieszczamy w garczku. Dodajemy do niej cukier puder i podgrzewamy całość do uzyskania syropu. Do gotowego dodajemy orzechy. Całość chwilkę razem podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy przestudzone orzechy. WYKOŃCZENIE: Mając wszystkie trzy masy przystępujemy do złożenia ciasta. Przełożenie: Ciasto kruche - masa waniliowa -masa orzechowa - masa kakaowa - ciasto kruche - polewa czekoladowa.