Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makowiec na ucieranym cieście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny makowiec na ucieranym cieście. Można upiec na świąteczny stół lub tak po prostu na niedzielę. Uda się każdemu.

Makowiec na ucieranym cieście

Składniki:

Makowiec na ucieranym cieście

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek gęstej śmietany kwaśnej 18 %
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • puszka masy makowej z bakaliami ( 850 g )

Sposób przygotowania:

Makowiec na ucieranym cieście

Wykonanie ciasta:

Makowiec na ucieranym cieście
Z podanych składników wykonujemy ciasto na makowiec.

Ciasto: Żółtka, masło lub margarynę, ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę tortową i z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem.

Do pieczenia:

Makowiec na ucieranym cieście
Ciasto i masę makową wykładamy do blaszki.

Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki połowę ciasta, masę makową i przykrywamy drugą połową ciasta.

Pieczenie i podanie:

Makowiec na ucieranym cieście
Upieczone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Użyłam gotowego maku w puszce, ale można samodzielnie przygotować masę makową.