Sposób przygotowania:
Makowiec na ucieranym cieścieWykonanie ciasta:

Ciasto: Żółtka, masło lub margarynę, ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę tortową i z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem.
Do pieczenia:

Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki połowę ciasta, masę makową i przykrywamy drugą połową ciasta.
Pieczenie i podanie:

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Użyłam gotowego maku w puszce, ale można samodzielnie przygotować masę makową.
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i polecam, u mnie gościł również w te święta :)