paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Domowe ciasto sękacz

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne domowe ciasto typu sękacz najlepiej smakuje z kawą lub herbatą. Smak ciasta waniliowy dzięki olejkowi

Domowe ciasto sękacz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe ciasto sękacz

 

  • mąka krupczatka 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,25 szklanki
  • jajko 3 sztuki
  • masło 0,5 sztuki
  • olejek waniliowy do smaku
  • cukier 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Domowe ciasto sękacz
Proszek do pieczenia wymieszać wraz z mąkami. Białka ubić na sztywną pianę. Masło wraz z cukrem zmiksować na gładką puszystą masę. Do masy dodawać po jednym żółtku oraz olejek do smaku. Następnie porcjami dodawać mąki. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia włożyć 2 lub 3 łyżki ciasta i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na górne pieczenia. Piec na złoty kolor. Wyjąć i wyłożyć 2-3 łyżki ciasta, równo rozsmarować i znów podpiecz na złoty kolor ciasta. Tak postępujemy aż skończy się ciasto.
Domowy ciasto sękacz
Oddzielić żółtka od baiłek. Białka ubić na sztywną pianę.
Domowy ciasto sękacz
Do masy dodawać po jednym żółtku oraz olejek do smaku.
Domowy ciasto sękacz
Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Domowy ciasto sękacz
Piec na złoty kolor. Wyjąć i wyłożyć 2-3 łyżki ciasta, równo rozsmarować i znów podpiecz na złoty kolor ciasta.