Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto z agrestem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo proste ciasto z agrestem, które idealnie sprawdzi się do kubka herbaty, mleka lub kawy.

Ciasto z agrestem

Składniki:

Ciasto z agrestem

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; 120g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej (160g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 150 g agrestu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z agrestem

Ciasto:

Ciasto z agrestem
Masa powinna być jednolita oraz dość gęsta.

Jajka z cukrami utrzeć do białości. Następnie należy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Na końcu nadal mieszając małym strumieniem wlać olej (masa będzie gęsta, ale taka powinna być). Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie ułożyć agrest.

Pieczenie:

Ciasto z agrestem
Ciasto należy piec do tzw. suchego patyczka.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku: 50 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzić je patyczkiem, bo każdy piekarnik piecze inaczej).
Po ostudzenie posypać pudrem.