Sposób przygotowania:
Kruche z agrestem i pianką bezowąWykonanie:
Mąkę wsypałam na stolnicę ( przesiałam ją najpierw z proszkiem do pieczenia), dodałam śmietanę, żółtka,cukier i pokrojone masło. Wyrobiłam szybko i wstawiłam do lodówki na 30 minut by się schłodziło.
Blaszkę okrągłą 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, same dno. Po schłodzeniu 3/4 ciasta włożyłam do formy lekko zagniatając palcami po bokach.
Agrest ze słoiczka ( robiłam pod koniec lata przetwory z agrestu) położyłam dosyć grubo( 1.5 cm).
Ciasto które odłożyłam rozwałkowałam i pokroiłam paski równe i przełożyłam je na agrest.
Białka ubiłam na sztywno z cukrem i wyłożyłam na ciasto. Piekłam przez 45 minut w 170 stopniach.
Podałam jak ostygło by agrest się nie rozpłynął :)
SylaUla
lalunia