ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 886]

Ciasto kawowe z borówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo wyjątkowe i oryginalne w smaku i aromacie ciasto kawowe z borówką amerykańską, jest lekkie, wilgotne, smakuje wyśmienicie.

Ciasto kawowe z borówką Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto kawowe z borówką

 

  • jajka 6 sztuk "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • palma miękka 250 gram,
  • kawa instant 8 łyżek,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • borówka amerykańska 500 gram,
  • cukier puder do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z borówką
Składniki o temperaturze pokojowej= Do miski dodać jajka, cukier, miękką palmę i kawę instant (u mnie granulki), mikserem utrzeć na najwyższych obrotach z 3 minuty.

Do masy kawowej wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem utrzeć dość gęste ciasto.

Niska tortownica silikonowa, do formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch i rozsypać wcześniej opłukane na durszlaku borówki amerykańskie.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Ciasto kawowe z borówką
Najlepiej dodać kawę instant, ja dałam w granulkach.
Ciasto kawowe z borówką
Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję.
Ciasto kawowe z borówką
Opłukane na durszlaku i odcięknięte z wody borówki.
Ciasto kawowe z borówką
Upieczone ciasto dobrze w formie wystudzić.
Ciasto kawowe z borówką
Ciasto kawowe z borówką
Ciasto kawowe z borówką
Ciasto kawowe z borówką
Ciasto kawowe z borówką