czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Ciasto z ananasem i bezą kokosową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne warstwowe ciasto, z budyniowym kremem i kokosową bezą idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Ciasto z ananasem i bezą kokosową

Składniki:

Ciasto z ananasem i bezą kokosową

 

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • beza:
  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • Do zrobienia bez wykorzystałam mrożone białka, które zostały mi robienia pączków ;)
  • nasączenie:
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty + 1/2 kieliszka wódki

Sposób przygotowania:

Ciasto z ananasem i bezą kokosową
Ananasa odsączyć na sitku z soku. Budyń ugotować bez cukru i wystudzić.

Białka jajek ubić z solą i cukrem na puch, zmiksować z żółtkami, na końcu wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Masę biszkoptową wylać na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Białka zmiksować na puch z cukrem i wymieszać wiórkami. Rozsmarować na tej samej blaszce i piec 20 minut, aż się lekko zezłoci.

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, następnie połączyć z wystudzonym budyniem i osączonym ananasem.

Wystudzony biszkopt nasączyć, rozsmarować na nim krem i przykryć bezą kokosową. Całość odstawić do lodówki. 

Smacznego