iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kawowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo intensywna w smaku babka, smaczna choć dla mojej rodziny zbyt mała, ale dla mojego męża wszystkie słodkie babki są malutkie.

Kawowa babka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kawowa babka

 

  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 ml oleju
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka spirytusu

dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Kawowa babka
Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą i przestudzić , następnie dolać spirytus oraz olej, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem do białości, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i mieszając dolewać powoli płynne składniki, mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i na koniec dodawać do ubitych jajek małymi porcjami cały czas powoli mieszając. Niezbyt dużą formę do babki wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułka tartą, przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 st piekarniku około 50 minut po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąć z formy. 

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i kawy, płynną czekoladą polać wierzch babki i dowolnie ozdobić.
Kawowa babka
Wilgotna po prostu przepyszna jest ta babeczka.

Tagi:

babka ciasto