bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Keks marchewkowy z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Keks marchewkowy to jedno z moich ulubionych ciast, jest bardzo smaczny i wilgotny. Zawsze piekę go na święta Wielkanocne z dużą ilością bakalii.

Keks marchewkowy z bakaliami

Składniki:

Keks marchewkowy z bakaliami

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • fforma-duża keksówka
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Keks marchewkowy z bakaliami
Jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem do białości. Ucierając dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, wlewamy olej i miksujemy.

Dodajemy stopniowo utartą marchewkę, śmietanę, cynamon i bakalie, całość delikatnie miksujemy.

Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do formy.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

keks ciasto deser