ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ciasto z bananami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto biszkoptowe (zabarwione barwnikiem) z masą bananową z dodatkiem ciastek biszkoptowych, pokryte czerwoną galaretką.

Ciasto z bananami i galaretką

Składniki:

Ciasto z bananami i galaretką

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina czerwonego barwnika w proszku

Masa bananowa

Pozostałe skladniki

  • 2 galaretki truskawkowe
  • paczka okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto z bananami i galaretką

Biszkopt

Ciasto z bananami i galaretką
Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe

Z białek ubić pianę na sztywno, po czym dodać cukier, następnie żółtka.

Następnie wymieszać delikatnie z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać odrobinę barwinka, dokładnie wymieszać.

Pieczenie

Ciasto z bananami i galaretką
Przygotowane ciasto biszkoptowe przelać do tortownicy

Przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą (średnica 24cm).

Piec ok.15 minut w 160 C. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.

Masa bananowa

Ciasto z bananami i galaretką
Z podanych składników przygotować masę bananową

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder. Nadal ucierając dodać obrane i zmiksowane banany.

Dodać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać masę. Wstawić na chwilę do lodówki, po czym wyłożyć na biszkopt.

Wykończenie

Ciasto z bananami i galaretką
Rozpuścić galaretki, na masę wyłożyć biszkopty

Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości niż podano na opakowaniu. Na zastygniętą masę wyłożyć biszkopty.

Chłodzenie

Ciasto z bananami i galaretką
Gotowe ciasto zalać tężejącą galaretką

Biszkopty zalać tężejącą galaretką po czym wstawić na kilka godzin do lodówki aby galaretka się zastygła.