Sposób przygotowania:
Ciasto z bananami i galaretkąBiszkopt
Z białek ubić pianę na sztywno, po czym dodać cukier, następnie żółtka.
Następnie wymieszać delikatnie z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać odrobinę barwinka, dokładnie wymieszać.
Pieczenie
Przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą (średnica 24cm).
Piec ok.15 minut w 160 C. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Masa bananowa
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder. Nadal ucierając dodać obrane i zmiksowane banany.
Dodać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać masę. Wstawić na chwilę do lodówki, po czym wyłożyć na biszkopt.
Wykończenie
Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości niż podano na opakowaniu. Na zastygniętą masę wyłożyć biszkopty.
Chłodzenie
Biszkopty zalać tężejącą galaretką po czym wstawić na kilka godzin do lodówki aby galaretka się zastygła.