Sposób przygotowania:
Czarno-biała rolada bez zawijania
Białka oddziel od żółtek po czym ubij je z cukrem na sztywną i gładką pianę, po chwili dodając żółtka oraz przesianą mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszaj tak aby nie było żadnych grudek.
Gotowe ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao a do drugiej cukier wanilinowy, oba ciasta przełóż do oddzielnych rękawów cukierniczych.
Dużą blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyciskaj na nią, na przemiennie długie pasy jasnego i ciemnego ciasta zaczynając od jednego z rogów blachy.
Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st na 20min.
W między czasie przygotuj masę.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną piane, po czym dodaj do niej serek mascarpone i już na najniższych obrotach miksera połącz wszystko razem.
Kiedy masa będzie gładka i bez grudek zacznij do niej dodawać masę kajmakową, a kiedy i ona się połączy ze śmietanką wtedy dolej alkohol i rozpuszczoną żelatynę.
Upieczonym ciastem wyłóż dno i brzegi sporej keksówki, na to wylej gotowy mus, wierzch przykryj zbędnymi kawałkami ciasta.
Gotową roladę odstaw do stężenia.
Gotowe ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao a do drugiej cukier wanilinowy, oba ciasta przełóż do oddzielnych rękawów cukierniczych.
Dużą blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyciskaj na nią, na przemiennie długie pasy jasnego i ciemnego ciasta zaczynając od jednego z rogów blachy.
Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st na 20min.
W między czasie przygotuj masę.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną piane, po czym dodaj do niej serek mascarpone i już na najniższych obrotach miksera połącz wszystko razem.
Kiedy masa będzie gładka i bez grudek zacznij do niej dodawać masę kajmakową, a kiedy i ona się połączy ze śmietanką wtedy dolej alkohol i rozpuszczoną żelatynę.
Upieczonym ciastem wyłóż dno i brzegi sporej keksówki, na to wylej gotowy mus, wierzch przykryj zbędnymi kawałkami ciasta.
Gotową roladę odstaw do stężenia.
Beatris
SylaUla
slodkokwasnakuchnia1
halina