Sposób przygotowania:
Czekoladowiec z bananami i śmietaną
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Stopniowo wsypujemy do masy.
Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”).
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.
Złożenie ciasta: W blaszce układamy wystudzony biszkopt. Smarujemy go masą krówkową o smaku czekoladowym.
Następnie wykładamy połowę śmietany, wciskamy okrągłe biszkopciki i przykrywamy je resztą śmietany.
Wierzch wykładamy pokrojonymi w plasterki bananami. Całość zalewamy galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”).
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.
Złożenie ciasta: W blaszce układamy wystudzony biszkopt. Smarujemy go masą krówkową o smaku czekoladowym.
Następnie wykładamy połowę śmietany, wciskamy okrągłe biszkopciki i przykrywamy je resztą śmietany.
Wierzch wykładamy pokrojonymi w plasterki bananami. Całość zalewamy galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.